Mieru nezamestnanosti výrazne znížili sezónne práce

12.09.2012 Námestovo

Námestovo 12. septembra (TASR) – Evidovanou mierou nezamestnanosti v hornooravskom regióne, ktorý zahŕňa okresy Námestovo a Tvrdošín, hýbu sezónne práce, najmä v stavebníctve a lesníctve. TASR o tom informovala riaditeľka odboru služieb zamestnanosti námestovského úradu práce Margita Podstavková.

Výrazný pokles zaznamenal v uplynulých mesiacoch okres Námestovo, kde evidujú takmer 1300 dlhodobo nezamestnaných. "Pre porovnanie, koncom mája dosahovala miera nezamestnanosti 15,76 %, ale v závere júla klesla až na 14,04 %," spresnila Podstavková s tým, že zamestnávatelia sídliaci v okrese Námestovo nahlásili úradu práce 81 pracovných ponúk.

V susednom okrese Tvrdošín s takmer 700 dlhodobo nezamestnanými sa sezónny pokles evidovanej miery nezamestnanosti neprejavil až tak výrazne. Z májových 11,99 % bolo v závere júla 11,82 %. Úrad práce aktuálne registruje iba 13 voľných pracovných príležitostí nahlásených zamestnávateľmi z okolia Tvrdošína.

"Najviac, 30 pracovných ponúk, je pre šičky a krajčírov odevnej konfekcie. Prevažne menší zamestnávatelia hľadajú aj strážnikov, obsluhu zemných strojov, vodičov nákladných automobilov, elektrikárov, kuchárov či čašníkov," dodala Podstavková. Na hornej Orave, ktorej mnohí obyvatelia tradične cestujú za prácou ďaleko zo svojich bydlísk, nie je nahlásené žiadne hromadné prepúšťanie.
 

Vyberte región